Estem en proves
millora porta porta

Propostes de millora del sistema Porta a Porta al barri de Sant Andreu

L’agrupació veïnal hem començat a recopilar mesures de millora, així com alternatives a la implementació d’aquest sistema que creiem podrien solucionar les mancances del sistema actual que no han estat avaluades durant la seva implementació.

Sistema mixt Porta a Porta conjuntament amb punts fixos de recollida

Un dels punts més reclamat per part dels veïns és la instal·lació de contenidors fixos on poder dipositar les diferents fraccions segregades. Creiem en un sistema mixt que combini el porta a porta conjuntament amb un sistema de/ punts fixos de recollida. 

De la mateixa manera, creiem que els hàbits o obligacions de les persones no s’han de veure afectades per aquest sistema de recollida. Parlem de persones amb mobilitat reduïda, persones dependents, treballadors nocturns o a torns, persones que per les seves necessitats del dia a dia només es troben uns determinats dies al barri i no coincideixin amb els dies de recollida.

Una proposta seria l’ús de contenidors intel·ligents per dipositar aquells residus més sensibles com ara els residus orgànics i els residus sanitaris i poder ser usats per part dels col·lectius mencionats per augmentar la flexibilitat del sistema i adaptació a les necessitats veïnals. Volem destacar que aquesta proposta està actualment contemplada per al sistema pensat per a implementar al barri de Sant Antoni, més informació al següent enllaç del mateix ajuntament de Barcelona: La recollida selectiva de residus porta a porta s’estén a Sant Andreu, Horta i Sant Antoni

Xips no personalitzats

Hi ha molta preocupació pel fet que, tant en cubells com bosses, s’hagi inclòs un xip identificatiu que identifica el generador d’aquest residu. Creiem que no és necessari identificar de manera individual en tot moment què, qui i com genera els seus residus. En aquest sentit ens estem trobant que veïns que rebutgen cedir les seves dades personals per rebre el kit de cubells i bosses se’ls hi denega. Aquest fet deixa aquests veïns amb més dubtes que certeses. També volem destacar la preocupació de les desigualtats entre els diferents sistemes implementats a la ciutat. En concret i relatiu al sistema de xip individualitzat, destaquem com a diferència entre l’actual sistema i l’implementat en el barri de Sarrià que, mentre que a Sant Andreu els xips són individualitzats, a Sarrià els xips tenen únicament fins estadístics i no identifiquen al ciutadà sinó únicament la zona a la qual pertanyen. Aquestes diferències incrementen la desigualtat entre habitants de diferents barris de la pròpia ciutat.

Bosses opaques

Pensem que, segons quins elements d’higiene personal (bolquers, tèxtil sanitari, tampons, preservatius, etc.) són un tipus de residus que pertanyen a la part més íntima de la persona i per tant els creiem incompatibles amb una bossa transparent. Tanmateix, la transparència de les bosses facilita saber els hàbits de consum de cadascú, visibilitzant les marques o productes específics que consumeix cada veí, així com el fet d’haver de consumir productes per necessitats mèdiques específiques.

És per això que demanem l’ús de bosses opaques per tal de dipositar cadascuna de les fraccions.

Bústies comunitàries per a tots els veïns

Tanmateix i continuant amb la temàtica de desigualtats, volem proposar la creació de bústies de residus orgànics no només per aquells blocs de més de 44 habitants sinó per a tots els ciutadans. Aquesta discriminació en funció del tipus de vivenda on es resideix, podria ser tanmateix solucionada mitjançant la primera proposta de millora anteriorment descrita.

Recollida de totes les bosses amb residus orgànics

Per tal de millorar les imatges de l’empitjorament de la salubritat pública dels nostres carrers, reclamem que, aquelles bosses amb deixalles orgàniques no siguin etiquetades i deixades indeterminadament a la via pública. Així doncs demanem una millora i reforç de la neteja dels carrers per garantir una salubritat adequada.

Flexibilització horària

Tanmateix demanem l’adaptació dels estrictes horaris actuals per tal de tenir en compte tots els col·lectius veïnals que resideixen al barri de Sant Andreu. Podeu disposar de més informació a la secció d’al·legacions. També demanem aplicar més ajudes per part de l’ajuntament a aquells col·lectius dependents o que no disposin de la flexibilitat necessària per poder adaptar-se a l’actual sistema, més enllà de les respostes oficials de “crea xarxa veïnal i que t’ajudin els mateixos veïns”.

Minimització de les molèsties sonores

Mentre que per les televisions s’ensenyaven camions elèctrics que havien de ser els que durien a terme la recollida porta a porta, la realitat diària és que camions dièsel la duen a terme a altes hores de la nit arribant, inclús a vegades, a despertar el veïnat passades les 3 am. Com amb el sistema porta a porta, aquests camions han de passar per tots i cada un dels carrers recollint totes les bosses de cada portal afectat pel sistema, demanem que els camions de recollida siguin tant silenciosos com sigui possible o bé realitzar aturades a més distància en les que en llargues aturades s’aturi el motor dels camions de gasoil, en comptes d’anar accelerant i frenant cada 5-10 metres, així com conscienciar als treballadors de no dialogar cridant a altes hores de la nit.

Problemes de salubritat a l’habitatge

Finalment ens agradaria destacar la preocupació que, en temps de pandèmia com els que estem vivint actualment, les persones hagin de tirar els residus orgànics mitjançant un cubell que es diposita al carrer durant un nombre indeterminat d’hores i que, a l’estar exposat al carrer, pot rebre actes incívics, com per exemple mixionats d’animals o ser toquetejats per mans que han anat recollint tota la resta de cubells. És per això que demanem que es puguin acceptar les bosses orgàniques dipositades sense el corresponent cubell. 

Comparteix:

Desplaça cap amunt
Scroll to Top